Off Walls Off Pedestals

Kutubkanah Kancil Moden sebagai Instalasi Minda

Posted in Kutubkhanah Kanci Moden by tsabri on February 14, 2011

Pak Sako. (1987). The Modern Mousedeer & Other Stories. Ulu Kelang: Progressive Products Supply.

Kutubkanah Kancil Moden (KKM) adalah nama yang diberikan kepada perpustakaan saya. Ia adalah bersempena dengan tajuk buku Pak Sako, The Modern Mousedeer & Other Stories, yang memuatkan rencana-rencana pembelajaran Bahasa Inggeris untuk murid-murid sekolah rendah di Malaysia. Rencana-rencana ini asalnya diterbitkan secara mingguan dalam majalah/akhbar mingguan, Dewan Pelajar, pada akhir 1960an atau awal 1970an. Sebagai seorang murid sekolah rendah pada waktu itu, saya sentiasa tertarik dengan cara Pak Sako mengajar Bahasa Inggeris. The Modern Mousedeer & Other Stories diterbitkan pada tahun 1987 oleh Progressive Products Supply, Hulu Kelang.

(Bacaan/Carian Lanjut: 1. Pak Sako atau Ishak Haji Muhammad. 2. Sang Kancil dalam cerita-cerita binatang/jenaka Melayu.)

Instalasi Minda adalah terma yang saya guna untuk mengkategorikan bentuk karya seni yang tidak dapat dinikmati secara tampak, sentuhan dan pendengaran (juga rasa dan hiduan!). Ia hanya wujud dalam fikiran atau minda, dan bersifat bebas mengikut citarasa atau kehendak seseorang audien (atau saya sendiri!). Walaupun begitu, instalasi minda sebenarnya tercetus dari pengalaman melihat, mendengar, menyentuh, merasa dan menghidu sesuatu objek, perkara atau pengalaman. Instalasi minda boleh berlaku dalam sesuatu jangkamasa atau period yang tertentu, atau juga ia boleh berlaku tanpa sesuatu jangkamasa. Ia boleh bergerak secara kronologis – masa silam, masa kini dan masa depan. Ia juga boleh bergerak secara bebas.

(Bacaan lanjut/Carian: 3. Definisi-definisi Installation Art, Performance Art, Conceptual Art, Phenomenology, dan juga Deconstuction.)

Catatan mengenai Instalasi Minda, 1998.

 

Pada pertengahan 1990an, saya menerbitkan Tanpa Tajuk secara manual – memikirkan, menaip, mengilustrasi, mencetak, menyusun dan menjualkannya kepada kawan-kawan yang sudi membeli. Saya menganggap semua aktiviti-aktiviti ini, ditambah dengan reaksi audien/pembaca samada pujian mahupun cemohan, sebagai aktiviti-aktiviti di dalam instalasi minda saya.

Ketika saya memuat-naikkan foto-foto buku dalam KKM di facebook sejak awal Jun 2010, saya memang berfikir tentang KKM sebagai sebuah instalasi minda.

(Bacaan/Carian lanjut: 4. Definisi, sejarah & fungsi buku.)

Nota Tambahan:

  1. Dengan munculnya KKM di facebook, ada kawan mengatakan yang saya hendak menunjuk-nunjuk yang saya punya banyak buku. Ya, saya ada banyak buku, tapi ramai lagi orang yang punya lebih banyak buku. Kenapa?
  2. Ada juga kawan yang beranggapan yang saya mempunyai sebuah kedai buku ‘atas garisan’!
  3. KKM adalah untuk memberitahu semua orang yang membaca itu penting; Mari Kita Membaca!

31 Oktober 2010

Kutubkanah Kancil Moden | Oktober 2010.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s