Off Walls Off Pedestals

Nota untuk Iskhandar 1: Soalan-Soalan Awal

Posted in Nota untuk Iskhandar by tsabri on February 14, 2011

Iskh & 'Gus Dur' | Yogyakarta | 2010.

Kepada Iskh.

Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barokatuh.

Selalunya Ku akan memberi beberapa soalan untuk dijawab oleh pelajar-pelajar (samada secara lisan atau bertulis, bergantung kepada keadaan) di awal semester pengajian, sejak dari awal penglibatan dalam pendidikan. Sekarang Iskh cubalah jawab pula!

  1. Apakah tujuan anda memilih seni rupa (atau seni multimedia, atau seni halus, atau filem) sebagai satu bidang studi? Apakah cita-cita anda?
  2. Bagaimanakah anda memenuhi waktu? Apa yang anda selalu fikirkan? Ada berfikir atau berbincang mengenai kesenian, atau kebudayaan?
  3. Bagaimana anda mengurus perbelanjaan anda? Ada beli buku? Atau alatan melukis atau yang berkaitan?
  4. Pernah menyertai pameran atau mempersembahkan karya anda? Kerap melawat pameran, galeri atau muzium; atau pentas, atau panggung, atau di Internet? Setakat ini, apakah pameran, pertunjukkan atau tayangan yang paling berkesan kepada anda, dan mengapa?
  5. Ada kenal artis* yang berkaitan? Siapakah artis yang anda minati? Kenapa? Boleh terangkan salah satu karya atau kerjanya yang memberi kesan kepada anda? (*Artis dirujuk kepada perkerja seni, sama pelukis, pengarca, pereka, penari, pengarah filem, dan sebagainya.)
  6. Anda suka membaca? Baca apa? Selalu ke perpustakaan, kedai buku, layari laman web tertentu?

Soalan-soalan ini adalah semakan semula dari Tanpa Tajuk, 2009, mukasurat 144, yang disuaikan mengikut masa dan persekitaran.

Soalan-soalan ini bertujuan untuk membawa pelajar memahami bidang pilihan, dan yang penting, kenal dengan cita-citanya. Pelajar boleh mengetahui kemampuan diri yang sudah sedia ada; dengan terus membina, memperbaiki dan mengurus semua kerangka kerja, serta sedar kepada perkara-perkara yang sedang dan harus dihadapinya.

Soalan-soalan ini subjektif: setiap pelajar mempunyai pandangan, ruang dan motivasi yang berbeza; namun pada masa yang sama ia juga bersifat relatif dengan adanya ruang komunikasi, samada kecil atau besar, dengan banyak perkara seperti persamaan minat, persahabatan, pemikiran dan kebudayaan umumnya.

Pelajar harus berani untuk menjawab kesemua soalan ini.

Harap Iskh dapat memahami relevan soalan-soalan ini dengan bidang studi pilihan. Beranikan diri menjawabnya secara saksama. Ia bersifat peribadi sekaligus terbuka. Iskh boleh saja mengubah, samada mengurangkan atau menambah, soalan-soalan ini mengikut kesesuaian; asal tujuan dasar mengenai kefahaman bidang pilihan, kenal cita-cita, dan langkah-langkah wajar tetap di landasan.

Semuga Iskh sentiasa sejahtera.

Januari 14, 2011

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s