Off Walls Off Pedestals

Pameran Seni Rupa & Idea Kuratorial

Posted in Nota Rampai SERUM by tsabri on February 14, 2011

Elok dulu kita perhatikan beberapa idea mengenai apakah yang dikatakan ‘pameran seni rupa’ dan ‘idea kuratorial’ itu.

1. Pameran Seni Rupa

Pameran Seni Rupa adalah satu ruang di mana objek atau karya seni rupa (bahan pameran) dipertontonkan kepada umum. Ia adalah satu ruang pertemuan di antara bahan pameran dengan audien. Bahan pameran seperti fotogeraf, lukisan, catan, video, instalasi, perfomen, seni multimedia atau arca dari hasil seseorang artis, sekumpulan artis atau koleksi bentuk-bentuk seni rupa tertentu biasanya akan dipamer dalam satu jangka masa tertentu. Umumnya sesuatu pameran itu di adakan di balai seni/muzium seni, dewan pameran atau di galeri-galeri komersial dan persendirian. Sekarang ini pameran seni juga di adakan di luar galeri atau di tempat-tempat lain sejajar dengan perkembangan seni kontemporari yang bersifat eksperimental dan pendekatan-pendekatan yang tidak konvensional.

Dewasa ini, terdapat juga aktiviti-aktiviti lain yang diadakan untuk menyokong sesebuah pameran seperti syarahan dan diskusi mengenai tajuk atau perkara-perkara yang relevan.

2. Idea Kuratorial

Idea Kuratorial merujuk kepada kefahaman tentang siapa dan apakah peranan seorang kurator atau kumpulan kurator yang mengendalikan sesebuah pameran itu. Apakah peranan, tugas dan tanggungjawabnya? Bagaimana proses ‘kuratorial’ yang dilaksanakannya untuk membuat sesebuah pameran?

Kurator/Curator: Latin – cura, care; pengurus/manager; seseorang yang mengurus dan mengenengahkan sesebuah pameran kepada audien. Seseorang kurator boleh bekerja secara bebas atau berkhidmat dengan sesebuah balai/muzium atau galeri seni rupa; berpengetahuan dan berpengalaman dalam seni rupa, estetika dan tema sesebuah pameran; seorang kurator juga bertanggungjawab atas design sesebuah pameran – tema, objektif, isi kandungan dan juga susunan bahan pameran, serta katolog atau penerbitan risalah pameran yang biasanya mempunyai esei/tulisan untuk menjelaskan sesebuah pameran itu.

Perhatian kepada ‘pameran seni rupa’ dan ‘idea kuratorial’ ini memberitahu kita bahawa semuanya – aktiviti berpameran & peranan kurator – adalah perkara-perkara yang wajar diteliti dengan saksama supaya ia menjadi lebih bermakna kepada perkembangan SERUM. Sesebuah pameran seni rupa yang dikurator dengan baik akan memberi pengalaman estetika yang mencabar kepada audien, meningkatkan sesuatu kesedaran atau kefahaman. Sebuah pameran seni rupa harus dilihat lebih daripada hanya untuk mempamerkan karya-karya baru, atau tertentu, dari seseorang atau kumpulan artis.

Praktis kuratorial dalam SERUM tidak banyak diperkatakan orang. Kita perlu menyelidik hal ini kerana peranannya menjadi semakin penting dalam mengadakan sebuah pameran yang baik – yang boleh memberi kepuasan, samada untuk memenuhi tuntutan emosi/ekspresif ataupun konseptual (lihat Nota 4.2: Peta Dinamika Ideologi SERUM: Bentuk & Fungsi) kedua-dua pihak artis sebagai pengkarya (atau kolektor seni, dalam sesetengah keadaan) dan audien sebagai pemerhati. Pameran seni rupa sebagai sebuah ‘ruang pertemuan’ harus dinamik di mana audien akan merasa selesa untuk terus berinteraksi dengan bahan pameran. Ia harus dapat menyediakan idea-idea baru atau idea-idea penemuan semula (rediscovered ideas) untuk dinikmati oleh audien. Dan audien pula dapat mengembangkan pengalaman estetikanya (lihat Nota 4.5: Peta Dinamika Ideologi SERUM: Estetika) disamping terus membantu ‘pembinaan makna’ ke atas bahan pameran.

Pendidikan khusus mengenai praktik kuratorial seni rupa hampir tidak kedengaran di Malaysia. Rata-rata kurator SERUM banyak bergantung kepada pengalaman sesama sendiri dan mempunyai laterbelakang pendidikan dalam sejarah seni dan estetika, ataupun berpendidikan dalam bidang seni rupa. Di antara kurator-kurator SERUM yang terkenal sejak 30 – 40 tahun dahulu ialah T.K Sabapathy, Redza Piyadasa dan Syed Ahmad Jamal. Kita dapat memahami perjalanan sejarah SERUM melalui kerja-kerja kuratorial mereka samada pameran-pameran di Balai Seni Lukis Negara atau di lain-lain tempat untuk memperkenalkan SERUM.

Perkembangan seni rupa dan pamerannya mula menjadi dinamik di akhir abad ke20 dengan kemunculan bahan baru seperti multimedia dan Internet, dan juga pendekatan eksperimental serta pemikiran posmodernisme, dan semua ini tentunya memerlukan proses kuratorial yang lebih kritis untuk mengenengahkan sesuatu pameran. Di pameran-pameran inilah, apa yang telah kita alami, sejak zaman merdeka, 1950an (malah sebelumnya) harus ditonjolkan dengan kematangan sebagai sebuah bangsa/negara yang merdeka. Jatidiri bermula dari keinginan kita untuk memperkemaskan apa saja yang telah kita buat, dan terus membinanya dengan baik dan rapi sesuai dengan apa yang telah kita alami dan pelajari.

Kita tidak boleh lagi memberi alasan tidak punya masa jika pameran menjadi tidak kemas, atau saja-saja berpameran untuk mengisi apa-apa kekosongan program. Pameran hari ini harus mampu mengajak audien untuk berfikir, atau sekurang-kurangnya jadi tertarik dengan idea-idea yang diketengahkan. Idea perkongsian maklumat, atau apapun melalui pameran seni rupa akan menjadi lebih menarik, dinamik, jika kurator-kurator SERUM memberi perhatian serius kepada permasalahan ini.

Dan juga, artis serta kolektor yang mempamerkan karya milik mereka harus menghormati peranan atau kerja-kerja kuratorial seorang kurator. Artis atau kolektor di sini dilihat tidak wajar untuk terus menerus campur tangan seperti mahu sesuatu karya itu dipamerkan mengikut kehendak mereka sahaja. Sesebuah pameran seni rupa itu harus dilihat sebagai ‘karya’ seseorang kurator yang menyusunnya.

12 Julai 2010

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s